Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'kalendar_dny_init' not found or invalid function name in /data/cust/starokatolici/archive/old.starokatolici.cz/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'kalendar_textdomain' not found or invalid function name in /data/cust/starokatolici/archive/old.starokatolici.cz/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Archiv webu - Starokatolická církev v ČR » Vizitace v Butovsi

«

»

Vizitace v Butovsi

V neděli 4. března čekala našeho biskupa Dušana letošní druhá vizitace. Vybral si k této cestě návštěvu Butovse u Jičína, kde se pomalu vzniká naše nová filiální obec. Při této příležitosti jsem podala několik otázek Rénému Neufussovi, který na tomto díle usilovně pracuje.

Co bylo podnětem k vytvoření nového společenství starokatolíků?

Především mé osobní přesvědčení o starokatolické církvi jako následníka prvotních církví. Mohu prohlásit, že jsem starokatolíkem na základě vlastního teologického poznání a uvědomění. Studium na Teologické fakultě v Českých Budějovicích, vliv teologů jako Lossky, Solovjov, Tresmontant, Küng, Paďouk, ortodoxní spiritualita a životní okolnosti mě dovedly k poznání smysluplnosti spolupráce na Božím díle. Domnívám se, že v mém věku již uzrál čas pomalu vystoupit z ústraní a podílet se na zodpovědnosti za přítomnost i budoucnost společenství církve.

Jak a kdy vzniklo společenství u vás v Butovsi?

Mnoho let jsem vedle své hlavní profese učitele ZŠ působil v římsko-katolické církvi jako pastorační asistent. Před čtyřmi lety jsem se rozhodl navštívit bratra biskupa Dušana a jeho slova, „běž a vytvoř společenství 10-15 lidí, a pak se vrať…,“ byla upřímná a směrodatná. Proto jsem se modlil a čekal… Nejdříve jsme byli dva, pak tři, nyní 10 – 15 a začíná se rýsovat smysluplná filiální obec. Scházíme se 1x za měsíc u nás doma v Butovsi u Jičína, ale ve vzájemném kontaktu jsme v podstatě dennodenně.

Jaké plány máte do budoucna?

Plány můžeme mít jakékoliv…, jestliže nebudeme překážet Bohu, alespoň trochu Jej hledat, modlit se a hlavně nepřijdeme o smysl pro humor, pak je možné cokoliv… :-) Máme smělé plány. Nedávno jsem dostavěl rodinný dům. Nyní je nutno se zaměřit na utváření příbytku Boha v člověku a vybudovat i ten, který Bůh tolik nepotřebuje… kostel.
Vidím deseti a stotisícové davy, co zoufale hledají Boha a zůstávají stát před římskými nepraktickými kostely, davy z důvodu pokrytectví nepřipuštěné ke svátostem, davy, jimž je odmítáno předat mystiku křesťanství. Buď tu budou stát „zlatá telata“, nebo nová multikulturní společenská centra vystavěná na duchovních základech. Přál bych si zrealizovat takové centrum a modlitebnu, kde se bude učit křesťanské mystice a cestě ke kontemplaci (ne pouze pojmu, ale skutečnému zření Boha v člověku).

A pokud se to nepodaří? Na tom přeci život a radost z Boha nestojí…

***

Sama musím uznat, že návštěva v Butovsi byla velmi příjemná a doufám, že se s nimi zase brzy uvidíme. A hlavně, že o nich ještě uslyšíme! :)

Další fotky z vizitace můžete vidět zde.