Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'kalendar_dny_init' not found or invalid function name in /data/cust/starokatolici/archive/old.starokatolici.cz/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'kalendar_textdomain' not found or invalid function name in /data/cust/starokatolici/archive/old.starokatolici.cz/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Archiv webu - Starokatolická církev v ČR » Ohlédnutí za letošním laienforem ve Švýcarském St. Niklausen

«

»

Ohlédnutí za letošním laienforem ve Švýcarském St. Niklausen

na moste_resizeSetkání starokatolických laiků z různých evropských zemí se koná každý rok kolem poloviny srpna vyjma let, kdy je pořádán Mezinárodní starokatolický kongres. Letos se laici ze Švýcarska, Německa, Rakouska a Čech sešli v malebné krajině švýcarského st. Niklausen nedaleko Lucernu. Program, věren tradici, sestával z iniciačních referátů, hromadných diskuzí a práce ve skupinkách. Hlavním tématem bylo letos překračování hranic. Vzhledem k šíři tématu se diskutovalo jak o hranicích, které musí každý překračovat ve svém nitru a osobním životě, tak i o celospolečenských problémech týkajících se překračování hranic státních. Celé laienforum provázely ranní a večerní modlitby připravované každý den skupinkou z jiné země. Četné modlitby a prostor pro ztišení v kombinaci s výlety tamní impozantní přírodou spoluvytvářely meditativní ráz celého setkání.

Během výletu na Rothorn, kterého se zúčastnil i Švýcarský biskup Harald Rein, se nám ukázalo Švýcarsko svou pohlednicovou tvář s historickou lanovkou, kamzíky a dokonce i protěžemi, aby jej následovně vystřídalo ukázkou prudké průtrže mračen, při níž několik blesků udeřilo nepříjemně blízko účastníků naší výpravy. Nejpůsobivější však byly bezesporu zážitky spojené s návštěvou poutních míst spojených s Niklausem von Flüe, známým také jako Bruder Klaus. Světec žijící v 15. století se narodil a působil ve Flüe, kam za ním lidé docházeli pro radu. Jeho rodný dům, místní kostelík, i statek v němž žil s rodinu v dospělosti se dochovaly téměř intaktně. Niklausovu příběhu a místům s ním spojeným bude věnován samostatný článek v příštím Communiu.

I letos jsme si vychutnali koncert utrechtské varhanice Eveline M. Jansen. Neděli jsme již trávili v Lucernu, kde jsme měli možnost oslavit eucharistii společně s tamním starokatolickým společenstvím v Christuskirche, první starokatolické novostavbě ve Švýcarsku vysvěcené roku 1892. Bohoslužba připadla na svátek Zesnutí Panny Marie, proto farář na závěr bohoslužby požehnal snítky vonných bylin. Svazeček koření pak rozdal všem přítomným, a tak nás na cestě domů provázela libá vůně rozmarýnu, mateřídoušky, tymiánu a růží. Po bohoslužbě přednesla krátké pozdravení předsedkyně švýcarské synodní rady Manuela Petraglio-Bürgi. Následovalo pohoštění, rozloučení a pro nás, kteří jsme neodolali svodům Lucernu, ještě prohlídka jeho historického centra.

Závěrem bych ráda zmínila, že už se všichni účastníci těší na příští laienforum v Praze. Jako téma jsme zvolili: „Co znamená být svatý?“ Budeme se zabývat pojetím svatosti v proměnách věků a tím co znamená pro každého z nás. Do jaké míry jsou pro nás životy světců oporou a inspirací. Rádi bychom přivítali co nejvíce rodin s dětmi. S ohledem na to plánujeme zajistit hlídání pro děti účastníků. Přednášky budou v angličtině a němčině. Vždy bude k dispozici také jejich shrnutí v češtině. Snažíme se tak vytvořit příležitost, aby se laienforum stalo také příležitostí k setkání laiků z různých českých farností. Na organizaci se zatím podílejí Luděk Elšík, Věra Boldišová a Pavel Kůrka.

Pokud máte zájem zúčastnit se této bohulibé události, nebo dokonce aktivně přispět k jejímu zdárnému zorganizování a průběhu, těším se na Váš mail na lucie.kodisova@gmail.com, nebo na telefonát na 777673717.

Další fotografie jsou k prohlédnutí zde: